Rostlinná výroba je základním odvětvím zemědělství. Má podíl asi dvě třetiny. Část se soustřeďuje na výrobu potravin a část na výrobu krmiv pro hospodářská zvířata. Rostlinná výroba a vůbec zemědělství je na závislé na několika přírodních podmínkách, které jsou nutné pro jeho existenci. Ty buď umožňují nebo znemožňují v dané oblasti danou rostlinu pěstovat. Je to hlavně kvalita orné půdy, na které se mají rostliny pěstovat (připadá na ni asi jen 11% suchozemského povrchu), a hospodářská úroveň zemí, ve které se mají rostliny pěstovat.
Nejvýznamnějšími surovinami jsou především obilniny, hlíznaté rostliny, olejniny, ovoce, zelenina, pochutiny a ještě technické plodiny.
Obilniny

Řadíme tam z těch nejvíce pěstovaných pšenici, kukuřici a rýži. Pšenice se pěstuje hlavně v severním mírném pásu. Největšími producenty pšenice jsou Čína, USA, Indie a Rusko (vyprodukují zhruba ½ světové spotřeby). Čína, která vyprodukuje asi 103 milionů tun ročně, se podílí asi pětinou na světové produkci. Dále to je USA - 65 milionů tun ročně. Kukuřice je další významnou surovinou rostlinné výroby. Skoro ½ světové produkce kukuřice zajišťuje USA. Rýže se pěstuje pře-devším v jižní, jihovýchodní a východní Asie - tedy hlavně Čína, Indie, Indonésie.
Hlíznaté rostliny

Nejdůležitější hlíznatou rostlinou jsou brambory. Pěstuje je v největším světovém množství Rusko, Polsko a USA. V tropickém a subtropickém pásu se pěstují batáty, maniok a jamy.
Olejniny

Olejninami nejsou jenom slunečnice, sója, řepka olejná, podzemnice olejná, len a olivovník, ale také palma olejná a kokosová. Olejniny zajišťují asi 2/3 světové spotřeby tuků, které jsou na denním jídelníčku. Sóju pěstuje nejvíc USA (48 mil. tun ročně). Sója je velice důležitá především proto, že je velkým zdrojem bílkovin a tuků, které jsou pro organismus důležité. Vyrábějí se z ní produkty jako třeba mléko, olej, sójové maso a je využívána jako krmivo pro zvířata. Olivovníky, ze kterých se lisuje chutný olivový olej najdeme ponejvíc ve středomoří (Řecko, Itálie, Španělsko).
Ovoce a zelenina

Jsou nejdůležitější zdroj vitamínů a minerálů, proto jejich roční produkce přesahuje 900 mil. tun. Dominují citrusy, banány a jablka. Latinská Amerika vyváží ovoce. Čína, Indie a USA zeleninu.
Pochutiny a technické plodiny

V Indii, Cejlonu a Keni najdeme čajové plantáže, v Brazílii a Kolumbii kávu, a na pobřeží Guinejského zálivu pak kakao. Produkce tabáku klesá, protože v mnoha moderních státech je moderní nekouřit. Mezi technické plodiny řadíme např. bavlník, ze kterého získáváme bavlnu, textilní surovinu, a kaučukovník, který poskytuje ve šťávě kaučuk.
Cukrová třtina

Je hlavní položka pro výrobu cukru a pěstuje se v sub. a tropech. Její roční produkce je 1100 mil. tun. Asi ½ zajišťuje Brazílie a Indie. Cukrovou řepu pěstují např. Francie, Německo, Rusko a Ukrajina.
totpo je pekna hovadina ja chcu zvirata v subtropickem pasu