


Vepřové špízy s rýží
- plátky vepřového masa - cibuli - zelenou papriku - libovou anglickou slaninu - klobásu dle libosti - grilovací koření - pepř - sůl - rýže - olej - kousek másla
Plátky masa jemně naklepejte a nařežte na kostičky. Na stejné kostičky nakrájejte papriku a cibuli (tu loupejte po vrstvách a jednotlivé vrstvy pak nakrájejte), a také slaninu. Pak nakrájejte na tenčí plátky klobásu - kostičky by měly být asi zhruba stejně velké jako kolečka klobásy. Napíchejte jednotlivé suroviny na špízové jehly nebo na špejle podle libosti. Pokud byste použili špejle, přiostřete jim nožem špičku, půjde vám to daleko lépe napichovat, a také pak můžete špízy péct na teflonce, což s kovovými nemůžete, protože by se vám pánev poškrábala.
Potom rozpalte na pánvi olej a špízy na něm upečte. Před pečením je posypte solí a pepřem, na pánvi potom grilovacím kořením dle chuti. Během pečení je podlévejte, aby se udělala šťáva. Na závěr, když uvidíte, že jsou hotové, nalijte do pánve hodně vody, a nechte ji přivést k varu. Šťávu ochutnejte a dochuťte solí a grilovacím kořením. Jakmile začne vřít, vyndejte špízy, aby se moc nelouhovaly v té šťávě. Přidejte do ní kousek másla na zjemnění. Mezitím nezapomeňte uvařit rýži.
Na talíři pak servírujte špízy s kopečky rýže, celé přelité šťávou. Jídlo můžete obměnit tím způsobem, že do rýže zamícháte nasekanou petržel.